Sunday, 22 May 2011

Celebration yang Terlewat. hehe.

Salam,

celebration ape yg dh terlewat ni ye? hehe. besday celebration kah? apakah? HAHA. no la, aku nk cter pasal celebration yg sume penduduk di Malaysia ni sambut. HARI GURU dan HARI IBU. lme sgt dh lepas, aku ni lah. pmalas sgt nk update. dua2 celebration ni aku dedicated specially to my beloved mom, Puan Saniah binti Haji Ismail. hamboi, siap gtau name penuh kau kn belle. ahaha. biar lah. aku pon syg mak aku lebey2. untung sungguh wanita ini, krn die dapat merasa dua2 celebration ni. bagi aku, emak aku sgt hebat. die mmg SUPERWOMAN!! Dia dpt jalan kan tanggungjawab sbg seorang isteri dan juga ibu dgn baik. jd cikgu plak tu ! ingt cikgu kje ckt je ke. dh blik dr sekolah, mak aku buat kje rumah plak tu. hebat sesangat.

Saya nak ucapkan Selamat Hari Guru kpd semua yang telah mendidik sy, ta kesa lah ckgu skolah tadika, ckgu skolah agama, skola rendah, skolah menengah, ckgu silat aku n even lecturer universiti. Saya ingin tujukan bait2 sajak ni dr Usman Awang kpd semua warga pendidik.

Jika Hari Ini Seorang Perdana Menteri Berkuasa,
Jika Hari Ini Seorang Raja Menaiki Takhta,
Jika Hari Ini Seorang Presiden Sebuah Negara,
Jika Hari Ini Seorang Ulama Yang Mulia,
Jika Hari Ini Seorang Peguam Menang Bicara,
Jika Hari Ini Seorang Penulis Terkemuka,
Jika Hari Ini Siapa Saja Menjadi Dewasa,
Sejarahnya Dimulakan Oleh Seorang Guru Biasa.

See, jika anda memahami bait2 sajak ini, kite akan sedar, tanggunggjawab seorang guru teramat besar. jd kite jgn lah cube melawan kata2 mereka. krn tanpa guru, kite pasti tidak akan mendapat ilmu yg diberkati.



Ok, saya juga ingin mengucapkan Selamat Hari Ibu kpd semua yang bergelar ibu. Ta kesah la jika anda menggelar ibu anda ibu, emak, bonda, ummi or mummy. Mereka tetap wanita yg telah melahir dan menjaga kita. 
Aku rase sgt bertuah dapat Puan Saniah sbg emak ku. Beliau sgt penyayang. klu aku ade masalah, die lah yg akan tolong aku. so, pd hari ibu tu aku teman mak aku kuar jalan2 bli kain. aku n adk aku bg adiah coklat kt mak aku. naseb lah mak aku suke. hehe. mak aku byk ajar aku mcm2 perkara, ingt lg, mase kecik mak tolong buat keje skolah, mak aku juge yg ajar aku mengaji, yg ajar aku buat ketupat (yg smpi skrg aku masih fail). HAHA. n aku juge ta kan lupe mak aku lah yg rjin ingtkn aku ttg solat. klu kt uma aku tnga sdap berdengkur n masuk waktu solat, die akn kjutkn aku, klu aku x bgun gak. haa.. mak aku akn pukul dgn hanger or rotan or anything yg die dpt capai kt area kjadian tu. ahaha. erm, aku sgt takut jika aku ade terkasar bhase pada mak. mak, ampunkan sgale dosaku.
Emak, saya mmg tak mampu balas jasa mu. Semoga emak pjg umo, sy akn slalu syg mak ! 
  
ni aku nk share video best ngn korg. maybe ade yg dh tgk, maybe belum. aku suke sgt lyn video ni. baguih la die. dedicate utk mak die. hehe. sejuk perut ibu mengandung org kate...

video

ok, dh sonok2 gelak tgk video ni kan. kan. dlm hepi2 tu aku turut simpati kpd sesape yg sudah tiada ibu. walaupun gitu, korg bole je bg adiah kt ibu korg. adiah ape? sedekah kn lah al-fatihah, rjin2 lah bace yassin utk ibu anda yg telah pergi. smoga ibu anda tenang di alam sane. amin.


P/s: bile aku flashback balik, terlalu byk jasa mak aku. n tibe2 aku rse sgt emo. aku nk nanges lah ! wuuu... lelaki kacak, tlong lapkan air mata aku. (dush. dush)

No comments: