Thursday, 23 June 2011

New Job, New Experience

Salam,

Nak story pasl keje aku. hehe. sonok gak bile dpt tukar angin skli skale kan . act , aku bkn benti kje pon. 2 hari lepas bos aku call kate nk bg tugasan mengejut, aku dok pkir lah. tp pkir pnye pkir mmg tade idea pon ape yg bos aku mksudkn tu !

rupenye bos aku nk minx jge kn skejap salun wife die , skrg ni aku kje kt kdai komputer. hah , dr bidang IT aku meloncat ke bidang kosmetik lak ! adeh. aku dh risau tak tentu pasl lah weh.. dlm pale hotak aku yg tak bape nk gelige ni aku pkir , boleh ke aku jge salun tuh. yelah. wlaupun jge skejap je , tp aku mne taw bab2 kosmetik n jamu menjamu nih.


aku dok pkir lah utk sesaat dua cmne nk buat... okeh , sesaat dua je. hebat gak otak aku beroperasi. HAHA ! lpas tu aku trus buat keputusan setelah pkir secara positif . aku pon stuju jelah nk jge salun tu. yelah, ape slhnye kite cuba bidang baru. at least dpt ilmu n pengalaman baru. bg aku itu yg penting coz penglaman mmg tidak boleh dibeli d mne2 pon kan !

and sbab musabab yg laen aku terima job skejap bos aku ni pon coz bos aku kate dh lme aku kje ngn dorg , takde curik barang n mmg boleh dipercayai. perghh !! mau KEMBANG aku kan. hei, korg ingt snang ke kite nk buat org percaya kt kite especially BOS ! susah kan...

so dpt lah aku jge salun tu sehari stengah. yg stengah tu mse bos aku gune utk train aku. mse aku kt kdai tu, mate aku naek berpinar pulak coz byk giler brand, jenis brg2 kosmetik n jamu kt RY SALOOON tu. aku ckp "OMG, cmne aku nk ingt sume bnde2 ni n function nye?? omg. omg. " smbil mate aku dok berpusing tgk brg2 tu lg. then, aku pkir positif lagi , tade hal lah Belle , u can do it ! go, go!

dan keesokan harinye mule lah hari baru aku... pg2 mule2 aku agk bosan coz tade customer, aku buat lah kire2 cash sales tu sume. lpas tu dh stat customer mai. 1st customer die crik cream mlm, pastu nth cmne lah leh ade day cream, n seblah die day & night cream. " farrkk! cmne leh ade 2 jnis ni , kau jgn tnye aku ape beza, jgn tnye, jgn kau brani tnye " kate aku dlm hati. n u know what , customer tu mmg tnye. damnnn!!

okeh. kpale hotak aku mule beroperasi utk ayt menggoreng.. AHAHAH! aku jwb " adk, yg day cream gune utk siang je, day & night cream ni multi purpose , boleh gune siang atau pun mlm" . HAHA ! weh. bijak tak aku jwb. sumpah aku sndri ta taw ape beza cream2 tu td. customer tu pon agk bijak aku tgk kan , die iye kan pulak aku kate. haa.. bagus lah kau BELLE !

lpas tu level confidence aku dh UP ckit, ckit pon jd lah kan. ade cutomer crik losyen lah, krim ilangkan jeragat lah, nk ilangkan turun kan berat bdn, nak bykkn susu bdn lah. n mcm2 lg. sume aku leh handle key. yg nk wat facial sume aku minx dorg wat appointment dlu coz bos aku yg buat facial nye. aku mne reti . hehe ! so far ade pngalaman manis jelah kt cni maybe kje lme2 ckt baru dpt yg pahit pnye. HAHA !

ni aku selit ckt pic aku gedik2 dlm salun tu sorg2. hihi.



  1. nk pomot RY SALOON. sudi2 ler dtg ke Giant Kemuning Utama Seksyen 33, Shah Alam.
  2. hah. mau rebonding??
  3. errr... sikat ke ape nth name nye tu.
  4. nk facial? pon boleh ye kt cni. tp bkn sy yg buat ye. (muke pon ta cantik, ade hati nk wat facial kt muke org kan !)

p/s : ta kesah lah kje ape yg sdg anda lakukan , buat yg terbaek ye. jnji rezeki yg halal.

    2 comments:

    ღ p!nk veLvet ღ said...

    nakkk...tp jauh sgt, hehe~ =p

    Belle Membebel said...

    Pink Velvet : alahai.. jauh sgt ke? dok mne tu? mai lah. salun ni sume nye kale pink. hehe.